AMERİKA’DA BİR TÜRK PROFESÖRÜN MÜTHİŞ BAŞARISI
Isaac Newton’un yerçekimi teorisi (Theory of Gravity, 1686) ve Albert Einstein’in izafiyet teorisi (General Relativity, 1905) ile açıklanması mümkün olmayan kavramları, geliştirdiği test metotları ve matematik modellerle açıklamayı başaran Türk bilim adamı Profesör Hasan Şehitoğlu, bu başarısını Atatürk’e ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 87. yıldönümüne adadığını açıkladı.
Buluşunu daha sade bir dille açıklamasını istediğimiz Prof. Şehitoğlu, şöyle konuştu:
“Einstein’in meşhur İzafiyet Teorisi, Kuantum Mekanik bilimi ile uyumlu değildir. Bu yüzden yerçekimi sahasında miktar belirlemesi yapamaz. Fiziki de değildir. Enerji ve momentumun korunması hakkında her durumda geçerli olabilecek bir yasası da yoktur. Öngördüğü şekil ve biçimde kara delik ve yerçekimi dalgaları gerçek yaşamda hiçbir zaman gözlenememektedir. Güneş sistemini bir ünite olarak açıklayabilen akılcı muamele olamamıştır. ABD’nin gönderdiği Pioneer 10 ve 11 uzay araçlarının beklenmedik bir şekilde hız kesmesini de açıklayamıyor. Bunlar gibi daha birçok konuda şüpheler ve sorular hep vardı. Benim geliştirdiğim ‘Quantum Gravity’ (Kuantum Yerçekimi) teorisi şimdi tüm bu sorulara ve diğerlerine yanıt verebilmektedir.”
Bir insan ömrüne sığdırılabilecek en büyük buluşlardan biri olan ve insanlık adına atılan bu büyük adımı çok sevdiği Atatürk’e ve onun muhteşem eseri Türkiye Cumhuriyeti’ne, 87. yıldönümünde armağan eden Şehitoğlu, tüm Amerika’da yerleşik bulunan yaklaşık yarım milyonluk Türk-Amerikan toplumunun da gururu oldu.
Dernekler Kurulu olarak bilinen sivil toplum örgütü ve Washington DC’de 1979 den beri faaliyette bulunan ATAA (Assembly of Turkish American Associations)’nın Başkanı Günay Evinch (Övünç) bu konu hakkında şöyle konuştu :
“Bir ATAA üyesinin, bilim ve insanlık adına attığı bu büyük adımı derin bir saygı, gurur ve keyifle izlemekteyim. Büyük Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuryeti, evrensel meyvelerini vermeye devam etmektedir. 87. Cumhuriyet Bayramımızı bu yıl gerçekten de çok değişik bir heyecan ve coşku ile kutluyoruz. Profesör Şehitoğlu’nu kutluyor ve kendisine Türk Amerikan toplumu adına teşekkür ediyorum.”
Hasan Şehitoğlu Kimdir?
Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden “Makine Mühendisi” olarak mezun olduktan sonra University of Illinois at Urbana-Champaign’de master ve doktora yapan Profesör Hasan Şehitoğlu, Louisiana State University-Baton Rouge ve California State University-Fullerton’da ve diğer bazı üniversitelerin mühendislik fakültelerinde uzun yıllar öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Şehitoğlu “Matris-Değerli Dinamik Sistemler ve Kontrolü” (matrix-valued dynamic systems and their control) konusunda uzmandır.
alıntı:http://www.facebook.com/photo.php?fbid=169005666457383&set=a.163177210373562.36786.115257705165513