Atabaşkan-Atabask coğrafyası
- Kuzey Atabaşkan-Atabaskları 2. Pasifik Atabaşkan-Atabaskları 3. Güney Atabaşkan-Atabaskları
Ata Türkçe bir isimdir, Amerikan yerli halkı Türk soyludur….
.
Atabask dilleri içinde dil temeline göre 3 ana grup olarak sınıflandırılırlar:
Kuzey Atabaşkan-Atabaskları
Alaska Atabaskları (Northern Athabascans of Alaska, Alaskan Athabascans)
Kanada Atabaskları (Northern Athabascans of Canada, Canadian Athabascans)
Pasifik Atabaskları (Pacific Coast Athabascans of USA)
Kaliforniya Atabaskları (California Athapascans)
Hupalar
Katolar
Eel Nehri Atabaskları (Wailaki, Lassik, Nongatl, Sinkyone)
Oregon Atabaskları (Oregon Athapascans)
Güney Atabaskları (Southern Athabascans of USA)
Apaçiler
Navaholar
Kimileri Kanada Atabasklarını 4 ayrı gruba (Yukon, British Columbian, Eastern, Tsuut’ina) ayırarak bütün Atabask halklarını 7 grup olarak snıflandırır.
Atabaşkan kültürü davullarında tamgalar
- Alaska Atabaşkan-Atabaskları (İngilizce: Alaskan Athabascans[19]): Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Alaska eyaletinde daha çok İç Alaska (Alaska Interior) denen iç bölgesinde, biri (Denağinalar) ise güneyde Pasifik kıyılarında ve Guçinler ile Hanların büyük bir kısmı ile Yukarı Tananaların ufacık bir kısmı Kanada’nın Alaska’ya yakın yörelerinde de yaşarlar. Alaska’daki Toplam nüfusları yaklaşık 6.400[20] kişidir ve ancak çok ufak bir kısmı anadillerini konuşabilmektedir. Dil temelinde 11 ayrı halka ayrılırlar: Ahtnalar, Denağinalar, Guçinler, Hanlar, Değinaklar, Holikaçuklar, Koyukonlar, Yukarı Kuskokvimler, Aşağı Tananalar, Tanakroslar ve Yukarı Tananalar.
- Yukon Atabaşkan-Atabaskları (İngilizce: Yukon Athabascans[19]): Kanada’da Yukon ile kuzey Britanya Kolumbiyası’nda yaşarlar. Dil temelinde 8 ayrı halka ayrılırlar: Kuzey Tuçonları, Güney Tuçonları, Tagişler, Tahltanlar, Kaskalar, Sekaniler, Danezalar ve 1927’de dilleri tükenen Tsetsautlar.
- Britanya Kolumbiyası Atabaskları (İngilizce: British Columbian Athabascans): Kanada’da Britanya Kolumbiyası’nda yaşarlar. Dil temelinde 4 ayrı halka ayrılırlar: Nadoten-Vetsuvetenler, Dakeller, Çilkotinler, Nikolalar.
- Doğu Atabaşkan-Atabaskları ya da Deneler (İngilizce: Eastern Athabascans[19]): Kanada’nın doğusunda Kuzeybatı Toprakları, Alberta, Saskatchewan, Manitoba ve Nunavut bölgelerinde yaşarlar. Dil temelinde 4 ayrı halka ayrılırlar: Denetalar, Sahtular, Tlınçonlar, Denesulineler.
- Atabaşkan-Tsutinalar (İngilizce: Tsuut’ina): Kanada’da Alberta bölgesinde Calgary’de yaşarlar. Tek başına grup oluşturular ve Pasifik ve Güney Atabaskları ile antik yakınlıklar göstermiştir.
- Pasifik Atabaşkan-Atabaskları (İngilizce: Pacific Coast Athabascans[19]): ABD’de Washington, Oregon ve kuzey Kaliforniya eyaletlerinde yaşarlar. Kanada’nın güney Britanya Kolumbiyası bölgesinden bugünkü topraklarına göç ettikleri sanılıyor. Dil temelinde 11 ayrı halka ayrılırlar: Kwaliokhwa-Tlatskanie, Upper Umpqua, Galice, Coquille, Tututni, Chetco, Tolowa, Hupalar, Eel Nehri Atabaskları, Mattole, Kato.
- Güney Atabaşkan-Atabaskları (İngilizce: Southern Athabascans): ABD’de Oklahoma, Teksas, New Mexico, Arizona, Kolorado ve Utah eyaletlerinde yaşarlar. 1000 yıl önce Kanada’nın güneybatı Britanya Kolumbiyası bölgesinden bugünkü topraklarına göç ettikleri sanılıyor. Dil temelinde 6 ayrı halka ayrılırlar: Apaçiler ortak adıyla anılan Ova Apaçileri, Hikarilalar, Lipanlar, Meskalero-Çirikavalar ve Batı Apaçileri ile Navahola.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Atabaskan
https://en.wikipedia.org/wiki/Athabaskan
.
Asya ve Pasifikte Ata ismi kullanılmaktadır
Ata adası, Prens Ata, Mu şehri ve Tonganlar
.
ASYA AMERİKA GEN BAĞI
TUNİKA (TUNİCA) PİRAMİTLERİ , Kuzey Amerika- Asya bağı
.
Bir yorum
Pingback: Güney Amerika’da 11.000 yıllık antik bir tarih- Ata kama – TÜRK BİLİMİ | TÜRK BİLİMİ TÜRK DÜNYASI BİLİM YAYINLARI