.
Çiçek; Bitkilerin üreme hareketidir.. çiçekler sonunda meyva verir, meyvalar tohum olur, tohumlar dağılarak yeni canlılar olur, bu döngü yaşamın devamını sağlar.
İnsanların her canlı ile ilişkileri vardır, çiçeklerle olan bağları çok yönlüdür, üreme döneminde ortaya çıkan bu özellik insanlar için birçok yönüyle bağlılık oluşturmuştur.
Her canlının üreme dönemi kutsaldır, canlılar üreme dönemindeki diğer canlılara saygı ve sevgi duyar.
.
Çiçek insan ilişkisi nedir ?
Çiçeklerin insanlar ile bağları..
1- Şekil özelliği
2- Çiçek cinsleri ve tozları
3- Koku özelliği
4- Renk özelliği
5- Çiçek enerjisi
6- Yiyecek kültüründe çiçek
7- Kutsal çiçekler
8- Türk kültüründe çiçek isimleri ve çiçek türküleri
.
1- Şekil özelliği; Çiçekler çok değişik şekillerde olur, bunun sebebi heniüz yeterince araştırılmamıştır.
.
.
2- Çiçek cinsleri ve tozları; Çiçekler erkek ve dişi olak üzere iki çeşittir. Erkek tozları dişinin üzerine konar ve üreme olur, bunun oluşması doğal rüzgarlar ve çiçekler diğer canlıları kendilerine çekmek için üzerinde enerji yayar bunlardan canlılar yararlanır, döllenme çoğunlukla çiçekten yararlanan canlılar sayesinde olur, arılar çiçeklerden topladıkları besinleri yaşamsal hayatlarında kullanırlar, insanlar arıların ballarını yiyecek olarak kullanır, bal çok önemli besindir.
.
.
3- Koku özelliği; Her canlının kokusu vardır, canlılar her dönemde kokularını farklandırır, kokular çevreye yayılır, rüzgar etkisi yayılım alanlarını oluşturur, asıl maksadı eşleri ile iletişim kurmak olan kokular diğer canlılarla buluşur ve buluştuğu canlıları etkiler, kokular her canlıyı etkiler.
.
.
4- Renk özelliği; Renk enerji göstergesidir, her rengin canlılar üzerinde etkisi farklıdır, ayrıca renkler uzaklıklar ve aydınlık seviyeleri ile gözlere ulaşır, gözler çiçeklerle buluşur, iletişime geçerler, çiçeklerin gözlere etkisi olduğu gibi gözlerinde çiçeklere etkisi olur.
.
.
5- Çiçek enerjisi; Bitkiler her canlı gibi karbondioksit üretir, çiçeklerin ayrıca enerjileri vardır, bu enerjiyi kokuları, renkleri, polenleri, ve yaydıkları birçok enerjiler ile bulundukları alana yayarlar, çiçeklerin enerjileri hakkında yeterli çalışma yoktur.
Çiçekler insanlara ruhsal bir enerji verir, insanın ruh aleminde huzur ve sevgi oluşturur.
.
6- Yiyecek kültüründe çiçek; Çiçeklerden birçok yemek yapılmaktadır
Bal çiçekten arıların aldığı en öneli besindir, şifa kaynağıdır.
Çiçek salatası; Birçok çiçek salatalarda kullanılır
Çiçek dolması; Kabak çiçeği gibi büyük olan çiçeklerden yapılır
.
.
7- Kutsal çiçekler; Birçok kültürde kutsal tamga olarak çiçekler kullanılmıştır, çiçekler kutsal sayılmıştır..
.
LOTUS ve Antik Mısır kültürü:
Antik Mısır’da birçok eserde mavi lotus çiçeği bulunur, lotus çiçeği antik Mısırın kutsal çiçeğidir, lotus çiçeği bazı Asya kültürlerindede kutsal sayılmıştır.
.
ZAMBAK ve Asya-Avrupa kültürü:
Asya’da milattan önceki dönemlerden kalma bir kültürdür, Avrupa’da Hıristiyanlık geldiğinde terk edilmemiş birçok bayrakta yer almıştır.
.
LALE ve İslamiyet kültürü:
Lale özellikle Oğuz kültüründe çok yer almıştır, lale Oğuzların destansı çiçeğidir..
Lale Osmanlılar tarafından Avrupa’ya taşınmıştır, öyleki Avrupa’da lale borsaları kurulmuş ve çok yüksek fiyatlara laleler satılmıştır.
Günümüzde Hollanda lale tarımı yaparak büyük kazançlar elde etmektedir.
.
GÜL ve İslamiyet kültürü:
Gül ilamiyet kültüründe çok önemlidir, birçok İslam eserinde gül resmi vardır.
.
.
8- Türk kültüründe çiçek isimleri ve çiçek türküleri
.
.
.
.
.
.