.
.
Helal; Rıza ile hak sahibi olunma.
.
Maddi veya kişisel hakların rıza ile sahip olunmasına helallik denir, çoğunlukla maddi değerin üstündeki kutsal haklar için müsade alınması için helallik antlaşması yapılır.
.
Maddi değerlerin dikkate alınmadığı ticaret hareketlerinde de helallik alınarak gönül rızasının tam olması sağlanır.
.
Birçok ticaret antlaşmalarında değerlerin ölçülememesi veya değer ölçülerinin gerçekleri göstermemesi durumu düşünülmektedir, böyle hallerde kutsal rıza antlaşması olan helallik antlaşması yapılır.
.
Helal gıda; İnançlara uygunluğu garanti edilen gıdadır ve böyle üretilen gıdalara helal gıda tamgası konur, “helal lokma; hak edilmiş” demektir .
.
Helallik alma; Kutsal bir rıza antlaşmasıdır, ölüm halinde inanç yöneticileri tarafından, ölen ve yaşayan insanlar arasında helallik antlaşması yapılır.
.
.
Toplumlar devlet kurallarından daha önemli inanç ve sosyal kurallar ile yönetilir, toplumu yöneten devlet toplumunun inançlarını dikkate almayan kanunlar oluşturur ise o kanunlar işleyemez ve devletin mutlak yönetimi için oluşan kanun geçerli olmaz.
Devletin, kanunlarını kendi toplumun sosyal kuralları ile uyumlu olarak düzenlemesi gerekir, “başka toplumların kanunlarını sosyal yapı içerisinde kanunlar ile Mutlakiyet oluşturulması halinde toplum yıkılır.”
.
.
Türk istiklal marşı’nın çok önemli sözleri…
“Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,
Hakkıdır, hakka tapan milletimin istiklâl.”
.