CUMHURİYETİN KARANLIK BİR SAYFASI, ALİŞÜKRÜ BEY VE TOPAL OSMAN ÖLÜMLERİ

Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkış görevi ile ilgili tarih, Topal Osman’ın İngiliz ittifakına karşı gelmiş olmasını yok etme görevi olduğu şeklinde bilinmektedir… Mustafa Kemal ise onunla ittifak yaparak Kurtuluş Savaşını kazanmıştır..

Hacı Topal Osman Ağa Doğu Karadeniz’de faaliyet gösteren mahallî milis güçlerinin reisi ve muhafız taburu komutanıdır, İngilizlerin İstanbul’a gelerek Osmanlı devletine el koymalarına karşı gelerek Doğu Karadenizde hakimiyet oluşturmuştur.

Ali Şükrü Bey, Osmanlı Meclis-i Mebûsan 6. dönem milletvekili ve TBMM 1. dönem Trabzon milletvekili olarak yer alan askerdir…. Trabzonlu olup 1884 yılında Beşikdüzü’ne bağlı Denizli köyünde doğmuştur.
Babası mütekaid Bahriye kolağası (önyüzbaşı veya kıdemli yüzbaşı) Hacı Hafız Ahmet Kaptan’dır, aileden askerdir.
Yüzbaşı rütbesinde iken askerlikten istifa edip siyasete atılmaya karar verdi.
“İttihat ve Terakki aleyhtarı görüşlere sahipti.”
1920’de Osmanlı Meclis-i Mebûsan’ında Trabzon mebusu seçildi.
İstanbul’un işgalinden sonra Meclis-i Mebusan’ın kendini feshetmesi üzerine Ankara’ya giderek ilk Türkiye Büyük Millet Meclisine Trabzon milletvekili olarak girdi.
Muhafazakâr bir yapıda olan Ali Şükrü Bey mecliste, Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğindeki Birinci Grup’a muhalif milletvekillerinin toplandığı İkinci Grup’un liderlerinden biri oldu.
28 Nisan 1920’de içki yasağı konusunda meclise yasa teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.
“İkinci grubun görüşlerini açıklamak ve yaymak üzere Mustafa Kemal Paşa’nın Hâkimiyet-i Milliye gazetesine karşı Tan gazetesini yayımlamaya başladı.”
Lozan görüşmelerinden sonra yapılan meclis oturumlarında;”İsmet Paşa’nın hariciyeci olmadığı için Lozan’da acemice işler yaptığını ve TBMM’nin kendisine verdiği yetki sınırlarının dışına çıkarak müzakereleri sürdürdüğünü savundu.
Lozan’da devam eden müzakerelerin durumu hakkında TBMM’ye açıklanan resmi bilgiler ile dış kaynaklı haberler arasında çelişkileri dile getirdi.”

ALİ ŞÜKRÜ BEY CİNAYETİ
Ali Şükrü Bey, 27 Mart 1923 günü ortadan kaybolmuş, iki gün sonra kardeşi Şevket (Doruker) Bey tarafından hükûmete bildirilmiş, üç gün sonra da cesedi bulunmuştur.

TOPAL OSMAN CİNAYETİ
Hükûmet, olayın failinin Gazi Milis Yarbay Topal Osman Ağa olduğuna hükmetmiş!!!!???? … ve …. Ağa’yı tutuklamak üzere hareket geçmiştir.
Nihayetinde Osman Ağa, yaralı bir şekilde tevkif edilmiş bir halde iken Meclis’in idam kararı sebebiyle Ulus Meydanı’nda başı olmadan ayaklarından asılmıştır.

Ali Şükrü Bey’in cenazesi Hacı Bayram Camii’nde cenaze namazının ardından Trabzon’a gönderilmiş ve Boztepe’de defnedilmiştir.
Yarbay Topal Osman Ağa’nın Cenazesi, daha sonra kardeşlerinin Atatürk’ten ricası üzerine Giresun’a nakledildi ve Kurban Dede mezarının yanında Giresun Kalesi’ne defnedildi.

Türkiye Cumhuriyet tarihinin bu karanlık sayfası yüz yıl geçmesine rağmen tarihçiler tarafından hala aydınlatılmamıştır…
.
.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNDA MÜSLÜMAN HAREKETLERİ

6 OK VE TAMAMLANMAMIŞ DEVLET TÜRKİYE CUMHURİYETİ İNKİLAP TARİHİ


.
.
.
.

Hakkında Türk Bilimi