.
Tycho Brahe, asıl adıyla Tyge Ottesen Brahe (d. 14 Aralık 1546, Scania – ö. 24 Ekim 1601, Prag), Danimarkalı asilzade ve gökbilimci.
Çıplak gözle gözlem yapmasına rağmen doğruluk oranı yüksek olan, kapsamlı astronomi gözlemleriyle tanınır. Astroloji ve simya ile de ilgilenmiştir.
1559 Küçüklüğünden beri yıldızlara ve gökyüzüne merak saran bir çocuk iken 1559’da Kopenhag üniversitesindeyken şahit olduğu Güneş tutulması onda bir tutku yarattı.
1563’te iki parlak gezegen Jupiter ile Satürn’ün kavuşumlarından biri gerçekleşti. Eski kavuşum tablolarına göre bu olayın önemli bir miktar hatalı verildiğini saptadı. Bu onun ilk kayıtlı gözlemi oldu ve bunu ilkel bir yolla sadece bir çift pusula ile yaptı.
1565 Almanya’ya Rostock Üniversitesi’ne gitti.
1571’de daha sonra “Tycho’nun yıldızı” olarak anılacak Cassiopeia takım yıldızında parlak bir yıldızı keşfetti. Onun gerçek yapısıyla ilgili bir şey bilmemekle birlikte konumu hakkında kesin ölçümler yaptı. Haftalar geçtikten sonra giderek solan bu yıldız zamanla gökten kayboldu (bunun bir süpernova olduğu düşünülüyor).
1575 Artık Brahe ünlü biri olmuştu. Danimarka kralı işini sürdürmesi için kendisine tam donanımlı bir gözlemevi verdi ve adına bir fon açtı. Seçilen yer baltık denizindeki Ven Adası’dır. Orada Tycho Brahe, Uranibourg (gökyüzü şatosu) ve Stejnebourg (yıldız şatosu) adını verdiği iki gözlemevi yaptırdı. Burada kendini astronomiye adayan Brahe gözlemlerini sürdürdü. 777 yıldızın konumunu ölçtü ve bir katalog hazırladı.
“Elinde hiçbir teleskop olmamasına rağmen ölçümlerinde 1-2 dakikadan daha fazla hata yoktur.”
.
Ayrıca öğrencisi ve asistanı Johannes Kepler’in eliptik gezegen yörüngeleri yasasını biçimlendirmesine yardım etti.
.
.
Öğrencisi Willem Blaeu; Uitgeest veya Alkmaar’da doğdu, babası tüccardı fakat o matematik ve astronomiyi seçti.
1594 ve 1596 yılları arasında Danimarkalı gökbilimci Tycho Brahe’nin öğrencisi olarak enstrüman ve küre yapımcısı olarak nitelendirildi.
1600 yılında , şimdiki adıyla P Cygni olarak bilinen ikinci değişken yıldızı keşfetti.
Hollanda’ya döndükten sonra ülke haritaları ve dünya küreleri haritaları yaptı ve kendi basım çalışmalarına sahip oldu.
1633’te Hollandalı Doğu Hindistan Şirketi’nin harita yapımcısı olarak atandı. Aynı zamanda bir editördü ve Willebrord Snell, Descartes, Adriaan Metius, Roemer Visscher, Gerhard Johann Vossius, Barlaeus, Hugo Grotius, Vondel ve tarihçi ve şair Pieter Corneliszoon Hooft’un eserlerini yayınladı.
1635’te yayınlanan Atlas Novus’ta yer alan bir atlas formatında düzenli olarak ülke haritaları üretebildi.
.
Atlas Maior son hali olan Joan Blaeu ‘in atlas 1662 ve 1672 arasında Amsterdam’da yayınlanan Latince (11 cilt), Fransızca (12 cilt), Hollandaca (9 cilt), Almanca (10 cilt) ve İspanyolca (10 ciltler), 594 harita ve yaklaşık 3.000 sayfa metin içerir.
On yedinci yüzyılda basılan en büyük ve en pahalı kitaptı. Daha önce, Theatrum Orbis Terrarum, sive, Atlas Novus adlı çok daha küçük sürümler 1634’ten itibaren yayınlandı. Abraham Ortelius ‘ın Theatrum Orbis terrarum (1570), Atlas Maior yaygın bir başyapıtı olarak kabul edilirHollanda / Hollanda haritacılığının Altın Çağı (yaklaşık 1570’ler – 1670’ler).
.
Güneş zamanları bilimcileri gözlemciler, Muvakkit’lik ve Takiyiddin Osmanlı İstanbul rasathanesi
Güneş zamanları bilimcileri gözlemciler, Muvakkit’lik ve Takiyiddin Osmanlı İstanbul rasathanesi
.
Rubu Tahtası(imamların kullandığı antik islami bilgisayar)- Gelibolu Piri Reis Müzesi
http://www.turkbilimi.com/rubu-tahtasiimamlarin-kullandigi-bilgisayar-gelibolu-piri-reis-muzesi/
.
.
.