.
Tahran müzesi çok tarihi eseri olmayan bir müze, fakat ilk defa karşılaştığımız çivi ve Hiyeroğlif yazılı küpler iki ülke medeniyetindeki ortak dönemin göstergesidir.
.
İki dilli küpler büyük değil hacimleri 2 litre ya da biraz fazla biraz az olabilir, ölçülerini belirtecek bir bütünü oluşturan tam olan bir eser yok, ne sakladıkları bilinmez.
.
İki dilli bu eserlerin önemi iki ülke arasındaki bağdır.
.
1- İki dilli eserler iki farklı kültürün ayni yerde birlikteliğinin göstergesidir, zaten komşu coğrafyaların insan ilişkileri olmaması düşünülemez, fakat biz ilk defa bu iki yazıyı ayni eserde görmekteyiz.
.
Akmeniş İmparatorluğu haritası MÖ. 550-330, resimde Hiyeroğlif yazıları ile gösterildiği görülmektedir, haritalandırma Hiyeroğlif yazısı ile yapılmış, tanıtım hem Arap hemde Latin yazısı ile yapılmış, bu da bu haritalandırmanın ne zaman yapıldığını göstermektedir.
.
2- Haritalandırmada Mısır Hiyeroğlif yazısı kullanılmasının ikinci sebebi Mısır halkına Akameniş devletinin hakimiyetini göstermektir.
Bu belgeler iki önemli özellik taşımaktadır.
A- Çivi yazısı, ya da Ortadoğu Anadolu ile Mısır medeniyeti medeniyet savaşları
B- Mısır medeniyetinin dağılma dönemi belgeleridir.
Üçüncü en önemli özellik bölgede üçüncü yazı oluşmuş ve hem çivi hemde Hiyeroğlif yazısı terk edilmiştir, bu üçüncü medeniyet her iki medeniyeti ortadan kaldırmasıdır… antik dönemde lineer-Doğurusal yazılmış olan yazılarda kaldırılıp yeni bir yazı oluşturulmuş bu yazı Süryani yazısı ile başlayıp gelişen günümüz Arapça’nın eğrisel yazısıdır.
HALİKARNAS KÜPÜ
Bu küp Halikarnas ta bulunmuştur
Ekim 486 – Ağustos 465 MÖ dönemine aittir.
Bu dönemde İran, Anadolu ve Mısır medeniyetleri arasında çok önemli bağlar vardır.
( Xšayāršā : XŠ : vazraka )
“Xerxes: Büyük Kral.”
.
Mısır’da bulunmuş çift dilli yazısı olan kaplar, İran coğrafyası ve kültürü ile bağlarını göstermektedir.
.
.
Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı
Tebes(Mısır) MÖ 800 ve Turan(Kazakistan) MS 850-1200 yılları arasında tarih kültür bağı
.