gelibolu

Ev / Etiket Arşivi:gelibolu

Etiket Arşivi:gelibolu

Gelibolu – Adil Han Dede’nin köyünde tarih – Soner Kiye


Adil Han köyünde tarih

. Çanakkale-Gelibolu Saros körfezinde Koru dağlarından bakıldığında Kaşık adası’nın hemen kara sahilinde eski bir yerleşim yeridir Adilhan köyü.. Köyün günümüzdeki halkı 93 Rus harbinde bu günkü Bulgaristan bölgesinden göç etmiştir.. Adilhan ismini bölgede yaşamış bir dededen alır, ne zaman olduğu bilinmeyen tarihte yaşamış olan Adil Han Dede’ nin bir Türkmen …

Yazının devamı;

Bir Selçuklu Türkmen köyü Küçük Anafarta köyünde bayram ziyareti….şehitler ve şahitler-dolmenler …..


kucuk-anafarta-dolmenler

Gelibolu bölgesi Osmanlı öncesi Ece bey tarafından yönetilen bir Türkmen bölgesidir… İki köyün halkı aslen Osmanlı öncesi Balıkesir göçmenidir. Anafartalar çıkarmasından kalma tarihi eserler vardır. Köyün yakınında bulunan büyük kemikli de savaşlar yaşanmıştır.  Savaş zamanında hastahane olarak kullanılan yerin kalıntıları vardır. Ayrıca iki tane yabancılara ait batık gemi bulunmaktadır. Araziden …

Yazının devamı;

Trakyen yarımadası Tayfur köyünde Trakyenlerden günümüze tarih


Tayfur köyü antik Trakyen tahtı

Çanakkale Trakyen yarımadası ( Thracian Chersonesos) Tayfur köyü mübadele Türklerinin Rumlardan kalma köyüdür. Kaya oyma Trakyen tahtı; Trakyenler döneminden günümüze tümülüslerdeki eserler ve kaya oyma eserler kalmıştır, Tayfur köyünde kaya oyma Trakyen tahtı bu eserlerden biridir. Kaya oyma eserler; Bu eserler yakın zamana kadar kullanılmıştır, bölgedeki Türkler susam yağı kullandıkları için …

Yazının devamı;

Gelibolu Karainebeyli Kalaycı dede antik alanı


Çok yaşlı dut ağacı- Karainebeyli

Kalaycı dede  antik alanı Gelibolu  Karainebeyli köyü Kara Nebi antik mezarlığı yakınındadır. Kalaycı dede  antik alanında antik su kanalı ve çok yaşlı ağaçlar ile mezarlık bulunmaktadır. Kalaycı dede antik alanında su kanalı çıkışı Kalaycı dede antik alanındaki 1000 yıllık civarında olduğunu tahmin ettiğimiz çok yaşlı dut ağacı. Kalaycı dede antik …

Yazının devamı;

Bir Türkmen köyü Gelibolu-Karesi, Kara İne Beyli ve dağın zirvesindeki kutsal Kara Nebi mezarı…


Kara nebi kabri.

  Türkmen törelerinde her yerleşim yerinin bölgesinde bulunan dağın zirve yerinde kutsal insanların mezarı vardır, Türkmenler yılın belli zamanlarında bu mezarları ziyaret ederler adak adarlar, kurbanlar keserler. Karainebeyli köyü tarihi ile ilgili bilinenler; Karesi Beyliği’nin tarih sahnesinden çekilişi ve yerini henüz devlet olma aşamasında bulunan Osmanlı Beyliği’ne bırakışı, ileride güçlü bir …

Yazının devamı;

Sarı Saltuk’un halefi Ece Bey ve Ece Beyliği – ..1300…


Ecebey kabri- Karainebeyli

  Sarı Saltuk Baba (Sultan Sarı Saltık Muhammed Buhârî, Saltık Bay Sultan, Sarı Saltuk Dede, ö. 1297/1298) Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviştir. Hacı Bektaş-ı Veli’nin müridlerinden olan Sarı Saltuk’un Anadolu ve Balkanlarda çok sayıda türbesi bulunmaktadır. Bu …

Yazının devamı;

Antik Trakyen şehri Cardia (Kardiya) insanların ilgisini bekliyor – Çanakkale, Gelibolu, Bolayır, Baklaburnu.


Cardia antik şehri kalıntıları

Cardia antik şehri, Bakla burnu adı ile bilinen bir tarafı kumsal diğer tarafı kayalık olan bir burundaki antik yerleşim şehridir. Bu şehirde bilgeler yetişmiş ve  altın para basılmıştır.. Zamana yenik düşen bu önemli antik şehirden günümüze az eser kalmıştır. Trakyen yarımadası başşehrinde Kardiya antik kaya oyma sahil pınarı binlerce yıldır …

Yazının devamı;

Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792


Kalafat Mehmet Paşa.

  Osmanlı İmparatorluğunun “Çöküş dönemi başlangıcı” tarihinden “okur yazar olmayan Kalafat Mehmet Paşa” Gelibolu ….-1792 Sofya taraflarında doğmuş Bulgar asıllı olduğu belirtilir. Rusçuk ayanından Çelebi Mehmet Ağa’nın çiftlik çorbacısı, yani amele başı, olarak çalışmaya başlamıştır. Bu sırada İslamiyet’i kabul etmiş ve sonra da İstanbul’a gelip yeniçeri ocağına yazılmıştır. Ocakta önce …

Yazının devamı;

Terk edilmiş bir tarih, Horasan erenlerinden Dahi Mehmet Efendi Gelibolu Değirmen düzü tekkesi – dergahı – Soner Kiye


Gelibolu Dahi Mehmet Efendi eserleri

Gelibolu, Değirmendüzü bölgesinde dahi bir erenin büyük bir alana tarımsal çaşlışmalar yapıp insanları doyurduğu eser hizmet ettiği halkın ilgisini bekliyor…. İslamın öncü hizmetkarları buldukları önemli – şifalı su kaynaklarının olduğu yerlere tekkeler yaparak mütevazi kutsal yaşamla dergahlarını kurarlar.. Değirmen düzü bölgesinde şifalı bir suyun olması bu önemli tarihi başlatmıştır.. Kastamonu …

Yazının devamı;

Gelibolu fatihi Gazi Süleyman Paşa ve Osmanlı İmparatorluğu yükseliş döneminde karanlık bir dönem


çimpekalesi1

. Süleyman Paşa, Gazi Süleyman Paşa veya Süleyman Gazi (1316 (?) – 1357/1360 arası), Osmanlı Padişahı Orhan Gazi’nin büyük oğlu olup, annesi Nilüfer Hatun’dur. Osmanlı Devleti’nin Rumeli’ye, başka bir deyişle Avrupa’ya geçişinin öncüsü ve sembolü olan şahsiyettir ve Rumeli Fatihi olarak bilinir. İlk defa Gerede’de yönetici olarak hizmete başlamıştır. İzmit, …

Yazının devamı;

Türkay Eceli özel müzesi söyleşisi; “Gelibolu’ya ait ne bulursanız getirin katkıda bulunun..”..”Anzaklar geldi….başka kimse gelmedi.”


Türkay Eceli özel müzesi

. . Bilime katkıda bulunmak herkes için görevdir. Müzeler insanların en büyük bilgi birikim alanlarıdır. Her türlü değeri korumak ve geleceğe miras bırakmak yeni nesiller için bir mirastır.     Müzeyi ziyaret edecekler için harita. . 3 Eylül tarihinde görüştüğümüz sayın Türkay bey Özel Müzesini açmış ve tekrar müzeyi gezerek …

Yazının devamı;

Sır olan..bir Trakyen şehri…Elaous


Thracian_chersonese

. . M.Ö. 1000 yıllarında Trakyenlerin bir yarımadası olan anik ada Thracian Chersonese-Trakyen Yarımadası. Avrupalılar sonraki yıllarda Trakyenlere Kelt-Gelt ismini koymuşlardır..Kallipoli-Kallipoli-Gelibolu Trakyen şehri demektir…bu yarımadada birçok Trakyen yerleşim yeri-antik kent bulunmaktadır… . Trakyen Yarımadasında öyle bir antik şehir var ki..onu hergün yüzlerce kişi ziyaret ediyor… Fakat tarihi hakkında bilgisi yok…çünkü..belgesi …

Yazının devamı;

Gelibolu Şehir Mezarlığı ve Şerbetçi Baba Türbesi Mezarlığı’ndaki Tamgalı Mezartaşları


IMG_0044

Gelibolu’ya yaptığımız bir gezide, Gelibolu Şehir Mezarlığında Rastladığımız İlginç Mezar Taşlarını Fotografladık. İşte bu mezar taşlarından ilki; Bu mezar taşında aşağıda görüldüğü gibi amiyane tabirle “Swastika” yada Öğ Tamgası görmekteyiz Aynı mezartaşının orjinal hali ise aşağıdaki gibidir; Aynı mezarlıkta rastladığımız bir diğer ilginç taş ise bir mezartaşı kaidesi. Bu kaide …

Yazının devamı;

ZAMANIN TANIKLARI BU GÜNÜN BİLİNMEZLERİ…. Gelibolu mezar taşının benzeri yok…yorum ve aydınlanmayı bekliyor.


gelibolu alaaddin kalfa mezarlığı-mezar taşı deposu

Gelibolu şehir merkezindeki mezar taşı mezarlığında birbirinden çok farklı tarih ve bilgiler gösteren mezar taşlarından biri hakkında fikir yürütülemiyor. Birçok eski bilgilerin kullanılmama nedeniyle artık bir bilgi sorunu yaşanmaktadır. Kullanıldığı zaman içersinde herkesçe bilinen bu ifadeler şimdi bilinemiyor. Gelibolu  mezarlığındaki antik mezar taşı. . Kore antik tarihi, Goguryeo tamgaları. Soldaki …

Yazının devamı;

Gelibolu şehir merkezinde mezar taşı mezarlığı…



Mezar taşları mezarlardaki insanların kimlikleri ve malıdırlar. Ölülerine değer veren Türk Milleti mezar taşlarına değer vermiyor… Gelibolu “mezar taşı mezarlığı”nda şehrin muhtelif yerlerinden toplanmış mezarlar taşları sahiplerinden ayrı bir mezarlıkta yatmaktadır. Her biri ayrı bir Tarih ve olayın belgesi olan bu taşlar bir müze oluşturarak saklanmamaktadır. Bu taşlara birer numara …

Yazının devamı;

GELİBOLU ŞEHİR MERKEZİNDE KAYA OYMA TRAKYEN MAĞARASI BULUNDUSU


gelibolu-antik trakyen kaya oyma  mağarası

plan Gelibolu şehir merkezinde “kaya oyma Trakyen mağaraları” ortaya çıkmıştır. Bir yapıya bağlı olan mağaralar yapı tarafından yıllarca oda olarak kullanılmıştır. Yapının yenilemesi ile ortaya çıkan mağaralar son zamanlarda kilise olarakta kullanıldığı resimlerinden ve şeklinden bellidir. Bilindiği gibi bu bölge antik “Trakyen Yarımadası” bölgesidir. GELİBOLU ŞEHİR MERKEZİNDE’Kİ “ANTİK TRAKYEN MAĞARALARI” …

Yazının devamı;

TEMİR TEPE’DE TARİH


DEMİRTEPE-KARAGAH BİNASI

Demirtepe 2. DÜNYA SAVAŞINDA bir Askeri karagah merkezidir . Gelibolu TRAKYEN YARIMADASI- gelibolu . ANTİK PACTYA TRAKYEN ŞEHRİ . ATATÜRK’ÜN KOMUTASINDA DEMİRTEPE 21 Temmuz 1913 Mustafa Kemal, Kolordu Kurmay Başkanı olduğu Bolayır Kolordusu Demirtepe bir askeri karagah merkezidir, Bolayır halk yerleşim yeridir. Bu resim ATATÜRK’ÜN BOLAYIR’DAKİ HALKLA BİRLİKTE ÇEKİLDİĞİ RESİM’DİR. …

Yazının devamı;

Ayvalık Lale adası – Gelibolu Bolayır KAYA OYMA TERSANELERİ ;antik Trakyen tarihi



-GELİBOLU YARIMADASININ ANTİK İSMİ TRAKYEN YARIMADASIDIR -TURUYA ANTİK ŞEHRİ BİR TRAKYEN ŞEHRİDİR -LİMNOS ADASINDA TRAKYENLERE AİT YAZITLAR VARDIR viki sayfasındaki “Trakyen yarımadası bölgesindeki yazıtlar”ı bildiren yazı Coming down to a better authenticated period, we find that Lemnos was conquered by Otanes, a general of Darius Hystaspis. But soon (510 BC) …

Yazının devamı;

ANTİK TÜRK TAMGASI BULGARİSTAN TÜRKİYE AZERBAYCAN VE KORE TARİHİNİ AYDINLATTI


gelibolu-revan-erivan

Koreli bir tarih araştırma gurubunun Bulgaristandaki bir “TRAKYEN MEZARINDAN ÇIKAN KILIÇTAKİ TAMGA” ile başlayan bu bağlantı bizim “Geliboludaki araştırmalarımızda resimlediğimiz lahitlerdeki tamgalar” ve eski “Azerbaycan bölgesindeki koç mezar taşında”da görülmesi ile oluştu. KORE BAYRAĞINDA KULLANILAN ANTİK TÜRK TAMGASI TRAKYENLERİN BİR ANTK TÜRK MİLLETİ OLDUĞUNUDA TESCİLLEMİŞ OLDU TAŞLARDAKİ TÜRK İZLERİ , …

Yazının devamı;

TAŞLARDAKİ TÜRK İZLERİ , GELİBOLU – REVAN (ERİVAN)


gelibolu-revan erivan

Türklerden kalma bir koç heykeli. Erivan-Revan-Gökçe Mahalı, Aşağı Karanlık (şimdi Martuni) Bölgesi, Zolahaç köyü. Gelibolu’da Ahmedi Bican- Mehmedi Bican kardeşlerin kabri bölgesindeki bir lahit parçası. Gelibolu Alaadin Kalfa Mezarlığında korumaya alınmış bir taş blok. RESİMLERİ ÜZERİNE TIKLIYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ Bu üç belgenin ortak yönü üzerinde bulunan tamgalar. Belliki bu bölgelerdeki TÜRK …

Yazının devamı;

1621den bu yana ERENLER DİYARI GELİBOLU’da Aş pişer mide doyar, beyin güçlenir-İnsan pişer, beyin doyar, yürek güçlenir.


mevlevihane-gelibolu

GELİBOLU COĞRAFYASI ÖZELLİĞİYLE “TARİHTE DEVAMLI KÖPRÜ OLMUŞ” İnsanlar bu Coğrafya’dan sürekli akmışlar, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya vede bir denizler geçidi Gelibolu. Bu coğrafya Hancılar’la Yolcular’ı bir araya getirmiş. Gelibolu Mevlevihanesi Bir Cihan İmparatorluğu’nun Avrupa Kıtasında’ki başkentidir; Gelibolu… Viyana’ ya kadar uzanan bu coğrafyaya asırlarca sevgi, barış, hoşgörü ve adalet ile hükmetmiş …

Yazının devamı;

ÇİMPE KALESİ-OSMANLILARIN AVRUPAYA İLK GEÇİŞİ-1352


çimpekalesi1

Batılı tarihçilere göre, bu küçük kale Türklerin Bizanslılara yardım ederek, 1352 yılında Sırp-Bulgar ordusunu dağıtarak, Bizanslıların bir kenti olan Edirne’yi kurtarması karşılığında hediye edilmiştir. Gazi Süleyman Paşa, bu kalede üslenip buradan Bolayır ve Gelibolu’yu fethederek Rumeli fethine başlamıştır Çimpe Kalesi Gelibolu’nun 10-12 km dışında Kara Yokuş mevkiinde, yüksekçe bir tepenin …

Yazının devamı;

Hakkında antikor