ev / genel / ANADOLU SELÇUKLU – BİZANS BİRLİKTELİĞİ VE SELÇUKLU RUM TEŞKİLATLARI

ANADOLU SELÇUKLU – BİZANS BİRLİKTELİĞİ VE SELÇUKLU RUM TEŞKİLATLARI

Anadolu Selçuklu devletleri dönemi Selçuklu Türklerinin Bizans devleti ile olan birliktelikleri görülmektedir., Anadolu selçuklu Türk beyliklerine “Rum beylikleri” de denmiştir, bu birlikteliklere “Rum teşkilatları” denmiş ve bir çok bilimsel çalışmalarda bunları görmek mümkündür.
Bacıyan ı rum, Ahiyan ı rum, Gaziyan ı rum, Abdalan ı rum bunlardan bazılarıdır.
Birçok Anadolu Selçuklu bilgesine Rum i denmiştir, mesela Mevlana Celaleddin Rum i gibi.
1., 2., 3. ve 4. Haçlı savaşları dönemi bu dönemin önemli birliktelik tarihidir, bu dönemde Haçlı orduları ile savaşan Türk beylikleri Bizans birlikteliği tarihte işlenmemiş konudur.
1204 yılında bizansın yıkılıp yerine iznik devleti kurulduktan sonraki dönem ile 1260 yılındaki bizansın yeniden kurulma dönemi bu birlikteliğin en güçlü olduğu dönemdir.
Önemli sibernetik bilimci Cizreli-Cezeri’nin kitabında Bizans-Türk bilimsel birlikteliği işlenmemiş konudur.

ANADOLU SELÇUKLU BEYLİKLERİNİN BİZANS PARALARINA DAMGA-KONTRMARK-SÜRŞARJ BASIP KENDİ PARALARIYLA KULLANMASI
Osmanlı hâkimiyeti öncesi ortaya çıkan beylikler (Danişmendliler, Mengücekler, Saltuklar, Artuklar) dönemine aittir.
Bu dönemde beylikler kendi sikkelerini basmanın yanında, Bizans sikkelerinin, üzerine kontrmark vurulmak suretiyle geçerli kılınabileceklerini kabul etmişlerdir.
Kontrmark; daha önce darbedilmiş bir sikke üzerine, çeşitli gerekçelerle yeni ve ikinci bir kalıpla vurulmuş damgadır.

CEZERİ VE BİZANS BİLİMSEL BAĞLARI
1136 yılında Cizre’nin Tor mahallesinde doğmuştur . Sibernetik alanın en büyük dahisi kabul edilen, fizikçi, robot ve matriks ustası bilim insanı İsmail Ebul İz Bin Rezzaz El Cizirî 1233′te Cizre’de öldü.
Kıpti alfabesi, Bizans ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları Anadolu Selçuklu döneminin Bizans devleti ile önemli birlikteliğini göstermektedir..

Önemli notlar:
.   Osmanlı devletinde Güneydoğu Avrupa’nın Balkanlar bölgesine Rumeli denmiştir, bu bölge günümüz Yunanistan bölgesi değildir…
.   Müslüman Türkler 1071 yılında Alpaslan ile Anadolu’ya girmişler ve 1923 yılına kadar Rum halkları ile birlikte yaşamışlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kalan Rum halkı mübadele göçü ile devlet sınırlarından çıkarılmış ve Yunanistan’a gönderilmiştir, bu halkların bir kısmı Rumca konuşan Kuman-Kıpçak Hıristiyan Türkler, diğer bir kısmı da anadili Türkçe olan Hıristiyan inançlı Karamanlılardır…
.
.

OSMANLI İMPARATORLUĞU KURULUŞ YILLARINDA OSMANLI – BİZANS BİRLİKTELİĞİ

Kıpti alfabesi, Bizans ilahi notaları ve Cezeri bilim kitabı bağları


.
.
.
.

Hakkında Türk Bilimi